בשנים האחרונות החוויה הקולינארית מפתיעה ומרגשת יותר מאי פעם ומסעדות רבות מעוצבות בסטנדרט גבוה, על פי עולם תוכן קונספטואלי, שבא לידי ביטוי בכל פרט אפשרי בחלל: החל מהריהוט ועד האביזרים ותאורה משחקת תפקיד משמעותי ביצירת החוויה הכוללת.
היא מתחילה מהארת החזית של המסעדה דרך גופי תאורה מסוגננים ועד דגשים של תאורה במוקדים שונים שמעוניינים להבליט כמו בר משקאות, אלמנטים ארכיטקטוניים, פינות הסבה.
השלישייה הפותחת בזירת המסעדות
תאורה במסעדה מבוססת על שלושה רבדים: תאורת עילית מקיפה, שתפקידה להאיר את הסביבה הפנימית בדרך הרחבה והמלאה ביותר.
תאורה תכליתית מכוונת מטרה אשר תפקידה הוא לשפר את הפונקציונאליות. למשל בעת ביצוע משימות במסעדה (עיון בתפריטים, עבודה במטבח) ותאורת מבטא המיועדת לצרכי הדגשה.
לכן, בכל עת שבוחרים גופי תאורה למסעדה יהיו נציגים מכל סוג ופונקציה וייצרו ביחד שכבות שונות של אור.
בתכנון תאורה מעוצבת למסעדה יש לקחת בחשבון את תנאי השטח ואילוצי המרחב ולתת תשומת לב לגוון התאורה ולעוצמתה. יש מסעדות שמעוניינות לשמור על אווירה אינטימית ומעט אפלולית בעוד אחרות מוארות באור עוצמתי, לעיתים על פי הסגנון הגסטרונומי או המיקום של המסעדה והקונספט שלה. במסעדות מסוימות התאורה מכוונת לכל שולחן עם גופי תאורה בודדים כאשר יש גוף תאורה יחיד שתלוי מעל כל שולחן.
יש לוודא שהתאורה אינה מסנוורת את האורחים אלא מאירה ברכות – לא מכבידה ומצד שני, כמות האור הינה מספקת לפחות על מנת לעיין בתפריט ושהסועדים גם יוכלו לראות זה את זה.
רצוי לקחת בחשבון שמיקום גופי התאורה אף הוא בעל השפעה על האווירה שנוצרת בחדר. כך למשל, תאורה מעוצבת נמוכה יכולה להיות יותר רומנטית ואינטימית ותאורה בהירה אנרגטית יותר וממריצה.
התאמת התאורה לחלל המסעדה
במסעדות בעלות תקרות גבוהות, לרוב ההשקעה תבוא לידי ביטוי בגופי תאורה תלויים ארוכים יחסית בעוד בחללים צרים וצפופים בעלי תקרה נמוכה, ההעדפה תהיה לטובת מנורות בעלות צביון מינימליסטי או עשויות מחומרים קלילים שקופים כמו תליון של כיפת זכוכית.
בכל מקרה, יש להחליט על טמפרטורת הצבע ועיבוד הצבע על פי האווירה המבוקשת. לרוב בחללים בהם הריהוט הוא כהה וצבעי הקירות הם כהים יהיה צורך להאיר חזק יותר מחלל המבוסס על פלטת גוונים בהירה.
כדאי להשתמש במקורות האור גם לכוון ולנווט את המסע של הלקוח ברחבי המסעדה ולוודא שכל אזור מקבל את מנת האור המבוקשת. אל תוותרו על יעילות אנרגטית ונורות חסכוניות בעלות תוחלת חיים ארוכה כמו גם על אפשרויות עמעום לפי למשל, אירועים שמתקיימים במסעדה או התאמה של התאורה לשעות היום במיוחד בחללים בעלי וויטרינות גדולות המכניסות פנימה גם אור טבעי מבחוץ.
סגנון גופי תאורה מכתיב את הטון
סגנון גופי התאורה מכתיב את הטון העיצובי והאווירה כאשר המבחר הוא מסחרר של גופים בכל הסגנונות האפשריים ואפשר להתאים אותם לאקלים של המקום כמו גופים תעשייתיים למסעדה בעיצוב תעשייתי או גופים מודרניים או גופים בניחוח כפרי למסעדה כפרית יותר או נברשות בטאץ’ אריסטוקרטי למסעדה בסגנון קלאסי. המבצר כולל גופים בסגנון אלגנטי, מונוכרומטיים או צבעוניים להוספת נגיעה ססגונית למרחב סולידי. זכרו שגופי התאורה הם חלק בלתי נפרד מהמראה המתקבל ומהאסתטיקה של החלל וגם הם צריכים לדבר בשפה הוויזואלית של המסעדה וליצור עניין מקורי.
בעת תכנון הפרויקט, מומלץ להגיע לאולם התצוגה של חנות תאורה בתל אביב על מנת להתרשם מהמבחר ולקבל ייעוץ תאורה מדויק לפי התוכניות של המסעדה והדרישות הייחודיות בתהליך העיצוב.