מרביתנו מבלים במקום העבודה לפחות כ-8 שעות. פרק הזמן הזה נחלק באופן שווה בין ארבע פעולות עיקריות : 1. עבודה מול מחשב; 2. שיחות טלפון; 3. שיחות או פגישות פרונטליות; 4. קריאה וכתיבה.
לסוגי הפעילויות השונות אופי שונה, ובהתאמה הן מצריכות גם אפיון תאורה שונה. האווירה שבפגישה עם לקוח אינה דומה לאווירה בזמן ארוחת הצהריים והצורך באור בזמן עבודה מול המחשב אינו דומה לקריאת מסמך ארוך.
גישות חדשות בעיצוב תאורה למשרד, המתבססות על העובדה כי 80% מהמידע שאנו קולטים ומפענחים נובע מחוש הראייה, מלמדות כי נושא התאורה אינו עניין דקורטיבי גרידא, אלא משמש ככלי עבודה וכמקור ליעילות וליצירתיות.
פיזור תאורה למשרדי ברחבי החלל
עקרונות ההארה המשרדיים נובעים ממספר שיקולים. בין היתר, נלקחים בחשבון תחום הפעילות של המשרד, אופיו האנושי, מיפוי האזורים המשרדיים והגדרת הפונקציונליות שלהם והתכנון האדריכלי. לכל אלה יש להתאים פתרונות תאורה למשרד בעלי פיזור אחיד, כדי למנוע שינויים דרמתיים.
בעבודה מול צג המחשב דרושה תאורה חלשה יחסית שתאיר את משטח ההקלדה וסביבתו. תאורה דומה תהיה במצב של שיחת טלפון. במצב של שיחה עם אנשים או קריאה מרובה יש צורך בתאורה חזקה יותר. ככלל, כדאי ליישם מנורות למשרד עם נורות פלואורסנטיות ולהוסיף נורות להט כאביזרי תאורה דקורטיביים.
תאורת הלוגן טובה לצורכי הארה ממוקדת בשעת עבודה או קריאה. יש לזכור כי תאורת הלוגן מחממת יותר וצורכת חשמל.
תאורת פלואורסנט, כתאורה כללית לעבודה, מספקת הארה רחבה ושוטפת, אינה מחממת וחוסכת בצריכת החשמל. פעמים רבות עולה הטענה כי תאורת פלואורסנט מעבירה תחושה קרה ומנוכרת אולם נורות פלואורסנט בעלות גוון אור חם הדומה לתאורת ההלוגן החמימה מיישבות את העניין.
מיקום גופי תאורה במשרד
למיקום המנורות במרחב חשיבות עיצובית ושימושית. כאשר ישנה נקודה מרכזית בחדר, מומלץ ואך חובה להתקין גוף תאורה בעל פיזור אור רחב, דוגמת גוף תאורה צמוד או גוף פלואורסנט ארוך.
במידה שעושים שימוש בגוף תאורה תלוי, ניתן להשתמש בנורות הלוגן אשר פונות לכיוון התקרה. האור החוזר יוצר תאורה רחבה ומחממת פחות, כפתרון במשרד הביתי אולם במגדל משרדים נשתמש בנורות פלואורסנט.
אין להתקין במרכז החדר גופי תאורה מתכווננים בעלי אלומות אור צרות וממוקדות. אלה יאירו את גב העובדים ויטילו צל על משטח העבודה.
ניתן למקם גופי תאורה למשרד עם אלומות צרות יחסית מעל משטח העבודה, באופן שקו האור יעבור לפני העובד ויאיר את השטח הרצוי ללא הצללות.
גופי תאורה למשרד המותקנים על הקיר ומאירים את התקרה (Uplight) יכולים להוות פתרון אידיאלי לתאורה כללית. גופים אלה אף משרים אווירה ביתית ואינטימית.
מנורות שולחן או גופים הנצמדים אל הקיר מאירים את אזור העבודה באופן מקומי. גופים אלו ימוקמו בשלב שני, לאחר עיצוב התאורה הכללית. כאן ניתן להתאים לכל עובד את רמת רמת ההארה המועדפת עליו.
רמות תאורה למשרד
יחידת המידה להארה היא לוקס (LUX). רמת הארה סטנדרטית הנהוגה באירופה לעבודה כללית נעה בין 500 עד 700 לוקס. הארה לתחומי עבודה עדינים, למשל בתחומי הגרפיקה או היהלומנות, מגיעה אף ל-1000 לוקס. אנו בישראל נהנים מרמת תאורה טבעית גבוהה יותר ולכן הדרישות לרמת הארה גבוהות לערך ב-20%. לצד ההמלצות לרמת התאורה, ישנם אנשים שמרגישים בנוח ברמות תאורה שונות ויש לקחת זאת בחשבון בעת קביעת התאורה במשרד.
בחללים פתוחים, ניתן ליישם מערכות שליטה מתקדמות או לקבוע מעגלים נפרדים, לקביעת על רמות תאורה שונות באזורים השונים.
טיפול בבוהק וסנוור
בוהק וסנוור יכולים להיווצר על ידי הארה עקיפה או ישירה. סינוור עקיף נוצר כאשר אחד הקירות הסמוכים מואר ברמה גבוהה מדי לרמת ההארה הנחוצה באזור העבודה. תאורה למשרד שכזו יוצרת בוהק רב, השתקפות על צג המחשב ותחושה לא נוחה.
מאידך, הארה נמוכה של קיר סמוך תיצור תחושה עכורה, תאמץ את העיניים ותוביל לעייפות מהירה. יש לשים לב כי מעברים בין אזורים מוארים לחשוכים מפעילה את האישונים ומעייפת אף היא את עיינינו.
סנוור ישיר ממקור האור נוצר כאשר מקור האור או חלקו נחשף לעיינינו מגוף התאורה, או שהנורה משתקפת על גבי צג המחשב. סנוור זה ניתן למניעה על ידי בחירת גופים מיוחדים המכונים תאורה שקטה (Dark Light) או על ידי מיקום הגוף כך שלא ישתקף על הצג.