תאורה נכונה לתקופת החורף והשפעותיה האפשריות

עונת החורף מתחילה להגיע מאוחר יותר ויותר בישראל בשנים האחרונות, אך היא בכל זאת מגיעה בסופו של דבר ולעיתים גם מתארכת ונשארת עימנו עד למרץ ואפריל. בין אם מדובר בחורף גשום וקר ובין אם לא, עונה זו מתאפיינת תמיד ברמות נמוכות יחסית של תאורה טבעית – של אור שמש, שכן הימים הופכים קצרים ביותר ורבים מהם מתאפיינים בשמיים מעוננים ואפורים. במיוחד בעונה זו חשוב לדאוג כי התאורה בבית שלנו היא לא רק מספיקה מבחינת עוצמתה, אלא גם מתאימה מבחינות אחרות ומאפשרת לנו להתנהל בצורה נעימה וטובה. על מה חשוב לשים דגש בכל הנוגע לתאורת חוץ ופנים, תאורה למרפסת ולחדרי הבית בזמן תקופת החורף, ומהן השפעותיה האפשריות של תאורה מספקת וטובה לעומת תאורה בלתי מספיקה בעונה זו של השנה?

 

תאורה חמה בריבוי נקודות שונות בחלקים השונים של הבית

מאחר ובחורף מזג האוויר באופן כללי הוא קר יחסית, נרצה ונוכל לפצות על כך (לפחות באופן חלקי) באמצעות הצבת תאורה חמה ונעימה בחלקים השונים של הבית, במיוחד באזורים כמו הסלון, חדרי השינה והמרפסת. תאורה חמה מתאפיינת בצבעים חמימים ורכים יותר במקום באור לבן, בוהק וקר, והיא משפיעה באופן ניכר על ההרגשה המתקבלת באותו אזור של הבית.

מלבד לשימוש בגופי תאורה המצוידים בנורות בצבעים חמימים יחסית, רצוי להקפיד על ריבוי נקודות תאורה שונות בכל אחד מחלקי הבית. זאת מכיוון שבחורף, כאמור, התאורה הטבעית המגיעה אל הבית מבחוץ היא דלה יחסית, ומסתיימת לחלוטין בשעות אחר הצהריים המאוחרות. אנחנו נרצה לפצות על כך באמצעות התאורה המלאכותית שבבית, ולדאוג כי בכל מקום בו אנו משתמשים בבית יש מספיק אור. זה אומר גופי תאורה שולחניים לחדרי העבודה בבית (הן חדר העבודה של ההורים והן בשולחנות שבחדרי הילדים), בצבת מנורות עומדות, למשל, בנקודות מסוימות בסלון או בפינת האוכל על מנת להאיר אזורים שונים בצורה טובה יותר וכו’.

ההשפעות האפשריות של תאורה ביתית אשר אינה מספיקה או אינה בגוון חמים ונעים מספיק, עלולות להיות השפעות נפשיות עקיפות. אנשים רבים חשים דכדוך ואף דיכאון בחודשי החורף, במיוחד במדינה שמשית וקיצית כמו ישראל. תאורה נעימה וחמה בבית עושה תחושה נעימה הרבה יותר, בעוד תאורה קרה ובלתי מספקת רק תתרום להרגשת הקור והניכור. בנוסף, מדובר בהשפעה פונקציונאלית לכל דבר ועניין – בעונה החשוכה יותר של השנה, כאשר התאורה הטבעית המגיעה מבחוץ אינה רבה במיוחד ומסתיימת לחלוטין כבר בשעה מוקדמת יחסית, בית בו לא כל האזורים השימושיים השונים מוארים בצורה מספקת הוא פשוט בית בו לא נוח לחיות ולהתנהל…

 

להכשיר את המרפסת לשימוש בשעות אחר הצהריים

מאחר והחורף הישראלי מתאפיין תמיד בשעות אור מועטות יחסית (כחלק מהמחזור הטבעי של השנה וללא תלות בעוצמת החורף עצמו), אך פעמים רבות מזג האוויר אינו באמת קר, גשום או “חורפי” במלוא מובן המילה, מדובר בתקופה מצוינת להשתמש במרפסת, בחצר או בגינה של הבית. לכן, יש להכשיר את האזורים הללו לשימוש גם בשעות החושך, שבחלקים מסוימים של השנה מגיע כבר בחמש אחר הצהריים.

תאורה למרפסת אשר תיתן אור נעים וחמים ותאפשר להשתמש בשטח המרפסת כולו גם בשעות אחר הצהריים החשוכות והערב תגלה לנו פתאום כי המרפסת והחצר הם אזורים שימושיים ביותר בישראל, גם במה שאמור להיות העונה הגשומה והקרה של השנה.

 

תאורת חוץ וגופי תאורה מוגני מים

כבר הזכרנו את חשיבותה של תאורה למרפסת בתקופת החורף, והדבר נכון עבור תאורת חוץ באופן כללי (גם תאורת גינה, לשבילי ההליכה אל הבית וכו’). חשוב לצייד את גינת הבית בגופי תאורה מוגני מים שונים, כאלו אשר לא יושפעו גם מהגשמים ומהלחות וימשיכו לפעול ולתפקד בצורה מושלמת בכל מצב.

ההשפעות האפשריות בהקשר זה, במצב בו לא דאגנו לתאורת גינה מתאימה וגופי תאורה מוגני מים, עלולות להיות יקרות ואף מסוכנות – תאורת החוץ, כמו תאורת הפנים, מחוברת למערכת החשמל. במידה ויחדרו מים לגופי התאורה לא רק שהם יהרסו את המנורות עצמן (ולכן יעלו לנו לא מעט כסף בתיקון והחלפה), אלא הם עלולים גם לגרום לקצרים מסוכנים. במיוחד בבית בו יש ילדים, אשר אוהבים לרוב לשחק בגינה ובחוץ תמיד וללא קשר לקור או לגשם, מדובר במצב מסוכן ממנו יש להימנע מבעוד מועד. לכן, כדאי להיזכר כבר בתחילת החורף או לפניו (ובמידה ולא – ברגע שניתן) ולבצע בדיקה מקיפה של תאורת החוץ בבית. במידה ולא מדובר בתאורה מוגנת מים – החליפו אותה לתאורת גן מוגנת מים.

 

 

לרכישת מנורות כנסו עכשיו לחנות אונליין