כל מי שהתעניין/ה בעולם התאורה לאחרונה (ואם הגעתם לקרוא כתבה זו כנראה שהתעניינתם בתחום…) וודאי שם לב כי עולם זה עשיר כיום במוצרים, עיצובים, מעצבים ודגמים שונים, יותר מאי פעם בעבר. בעוד לפני כמה עשורים רגילים היינו לקנות את המנורות הפשוטות ביותר, מה שהיה זמין בחנות השכונתית באותו רגע, ולהשתמש בהן עבור כל חלק בבית באופן זהה, כיום עולם התאורה כבר הרבה יותר מורכב, מפוצל ועשיר בפרטים. מבט מהיר בקטגוריות השונות יבהיר זאת בצורה טובה – עוד לפני שבכלל בוחרים את גוף התאורה עצמו בו מתעניינים, יש לבחור מבין קטגוריות שונות ונבדלות של גופי תאורה – מנורות עומדות,מנורות שולחן, מנורות לסלון/למטבח/לחדר השינה, תאורת חוץ, תאורה תלויה, גופי תאורה שקועי קיר ועוד… בעוד אלו הן קטגוריות כלליות יחסית, במרביתן נוכל למצוא סוגים רבים, שונים ומגוונים של עיצובים, ובפרט של סגנונות שונים. אילו סגנונות קיימים בתחום התאורה לבית, מהם ניתן לשאוב השראה בבואנו לעצב את הדירה או להוסיף פריט זה או אחר לבית?
סגנון מודרני – ייתכן כי גופי התאורה המושכים הכי הרבה תשומת לב כיום (או לכל הפחות מושכים לנו את העין יותר מאשר סגנונות אחרים) הם גופי תאורה המעוצבים בסגנון מודרני. כיום, “סגנון מודרני” אומר כבר הרבה יותר ממה שיש לרובנו בראש כשאנחנו שומעים ביטוי זה, אך באופן כללי ניתן להצביע בסגנון זה על גופי תאורה שונים אשר עשויים למשל מתכת חלקה (ואפילו “עתידנית” במובן מסוים), מנורות אלגנטיות המעוצבות בקווים חלקים, סוגים רבים של מנורות עמידה בצבעים מתכתיים (דוגמת ניקל) ועוד. סגנון זה מתאים כמובן לבתים בהם רוב הבית, או לפחות הסלון ואזור הישיבה, מעוצבים גם כן בסגנון מודרני וחדשני.
סגנון כפרי – ניתן למצוא לא מעט מנורות המעוצבות בסגנון כפרי, כאשר סגנון זה אינו מוגדר באופן מפורש ומדויק, אלא יותר כולל גופי תאורה בעלי מראה נעים ופסטוראלי, כאלו אשר אינם “צועקים, ובולטים מיד לעין אלא משתלבים טוב יותר למשל עם ריהוט עץ או קש, כמו גם בבתים המעוצבים באופן מרווח ונינוח. מנורות אלו מסייעות להשלים את עיצוב הבית באופן אשר ייצור בו אווירה פסטוראלית, נינוחה ורגועה.
סגנון תעשייתי – סגנון העיצוב הידוע גם כ”אינדסטריאל” המוכר לנו מתחומי אופנה ותרבות אחרים, קיים ונוכח גם בעולם התאורה לבית. גופי תאורה בסגנון תעשייתי לרוב יהיו עשויים מתכת, ולא כזו הצבוע בצבעים בהירים ופסטוראליים… בעוד סגנון זה החל מהרצון להעניק מראה תעשייתי של ממש, כמו של מפעלי תעשייה כבדה של פעם, לחללים מסוימים בבתים או במקומות אחרים, כיום ניתן לומר כי סגנון זה התעדן מעט. לכן ניתן למצוא למשל גופי תאורה בעיצוב תעשייתי אשר אינם מעוצבים באופן קיצוני או “כבד” במיוחד, ומשתלבים בצורה טובה גם בתוך בית או דירה אשר כבר מעוצבים בסגנונות אחרים. בעוד בעבר (ועדיין כיום) שימש סגנון זה בעיקר עבור עיצוב התאורה בחללי עבודה ובמקומות אשר אינם משמשים למגורים, כיום המצב שונה – רבים אוהבים להכניס את סגנון ה”אינדסטריאל” לביתם ואפילו לחדרי השינה, ולשלב בין עולמות שונים של מגורים ועיצוב חדשני ואף אנין טעם, לבין הסגנון התעשייתי הגס והקשוח במידת מה…
סגנון אקלקטי – סגנון אקלקטי הוא סגנון הכולל בתוכו מגוון רחב של כיוונים שונים, לרוב ממקומות שונים בעולם או מתרבויות מעט שונות. גם בעולם התאורה ניתן למצוא סגנון אקלקטי, הכולל לרוב גופי תאורה מסגנונות שונים או כאלו אשר אינם בדיוק נופלים בצורה מושלמת לאחת מן הקטגוריות הקיימות האחרות. רבים מוצאים את גופי התאורה האהובים עליהם בתוך סגנון זה, אולי דווקא משום שמדובר בסגנון מגוון ומפתיע, כזה אשר אינו בהכרח מתחייב לקו מסוים אלא מציע אלמנטים מעניינים ומסקרנים מטווח רחב של כיוונים.
בחירת הסגנון המתאים עבורכם
לאחר שסקרנו בקצרה את הסגנונות העיקריים שניתן לאפיין כיום בעולם התאורה (בתוך מרבית הקטגוריות בעולם התאורה ניתן למצוא מנורות ממרבית הסגנונות הנ”ל), עדיין נותרת השאלה – כיצד להחליט ולבחור את הסגנון הטוב והמתאים ביותר עבורנו?
ובכן, בעוד אין תשובה חד משמעית שניתן לשאלה זו, שכן לכל אחת ואחד מאיתנו טעמים שונים ובתים שונים, ניתן לנסות ולהתוות באופן כללי את הכיוון הרצוי מבחינתנו, מה שעשוי לצמצם עבורנו את הבחירה ולמקד אותנו באגפים מסוימים של עולם גופי התאורה.
נקודה ראשונה שיש לקחת בחשבון בהקשר זה הוא את העיצוב הקיים בבית או בדירה, כפי שהוא בא לכדי ביטוי בריהוט, בצבעים של הקירות, באלמנטים הקטנים השונים בהם אנו משתמשים לקישוט הבית (דוגמת תמונות, חפצי נוי למיניהם וכד’) וכל דבר נוסף המשרה אווירה מסוימת בבית. כדאי שגופי התאורה שנחפש יתאימו, או לפחות “יתכתבו” במובן מסוים עם העיצוב הקיים כבר. כמובן שבמקרה ומעוניינים לשנות את הכל ו”להתחיל מההתחלה”, ניתן ורצוי להשתמש בגופי התאורה כבסיס ותשתית מבחינת העיצוב, משהו שיתווה את הדרך עבור שאר הפריטים שנבחר בהמשך.
בנוסף, כדאי לזכור כי אין כל סיבה או צורך להתקבע על סגנון אחד מסוים, ולעצב את כל הבית על פיו. אחד הדברים הבסיסיים והטובים ביותר בעולם עיצוב הפנים הוא היכולת שלנו לשלב בין סגנונות, לבחור בפריטים שונים מסגנונות שונים אשר בכל זאת “מתקשרים” ביניהם במובן מסוים ולעצב את הבית בצורה מגוונות ועשירה בסגנונות.