תאורה לבית היא תורה בפני עצמה אשר נלמדת במוסדות אקדמיים ובקורסים לארכיטקטורה. לקביעת תאורה לבית באזורים שונים שיקולים אסתטיים, שימושיים, טכניים ואף רגשיים. למרות השוני הרב בין בית אחד למשנהו וההבדלים בין הדיירים השונים – חשוב להכיר מספר כללי אצבע בנושא תאורה לבית. אלה, יסייעו לקבוע את רמת ההארה הנחוצה ואת החשיבה היסודית לקביעת תאורה לבית מושלמת.
תאורה לבית – קודם כל בדקו את צירי התנועה
לצירי התנועה בבית – כניסות, מעברים, מסדרונות ומדרגות – יש לספק תאורה ברורה ונוחה, כדי למנוע ממכשולים הנמצאים בדרכנו, דוגמת שידות או חפצי נוי, להפריע לתנועה.
תאורת תקרה מרכזית היא פתרון מספק, אך אינה יכול להבליט אלמנטים עיצוביים או אומנותיים.
פתרון חלופי הם גופי תאורה שקועים בתקרה בכמות מספקת. תאורת קיר צילינדרית עם כיסוי חצי שקוף בצידי המעבר מעבירה את תחושת ה”שער” שאליו אנחנו מובילים את האנשים. גופי תאורה שקועים ברצפה יספקו אפקט דרמטי ואילו תאורה נמוכה השקועה בקירות יכולה לשמש להארת המדרגות או כתאורה לילה קבועה.
בתכנון תאורה לבית שבו קירות זכוכית, ניתן לשלב תאורה חיצונית אשר תאיר פינת נוי או גינה ותאפשר להביט בה מתוך הבית.
אפיון חדר המגורים בתאורה לבית
כשחושבים על תאורה לבית, חלל המגורים הוא אחד העיקריים. חדר המגורים מכיל כמה פעילויות בו זמנית: דיבור, קריאה, צפייה בטלוויזיה, אכילה או אירוח. נקודת מאור דקורטיבית במרכז החדר יכולה להוות פתרון אסתטי ושימושי, אך זו ממקדת את המרחב לנקודה אחת ולא מאפשרת ליהנות מכלל אזורי החדר. לכן, מומלץ למקם מספר נקודות מאור, בהתאם לגודל החדק, הניתנות לשליטה. פתרון נפוץ ויעיל הוא שילוב בין הארה היקפית הפזורה במספר נקודות בתקרה, נקודות מאור מהקיר, ונקודות מאור ממנורות עומדות או שולחניות.
כשבוחנים פתרונות תאורה לבית, חשוב להכיר את פסי הצבירה. אלה מאפשרים שליטה נוחה על כיווני ההארה. ישנם פסים המאפשרים הדלקה של גופי תאורה בשלושה מצבים, לקביעת עוצמת הארה שונה. עיצוב תאורה לבית מתקדם יספק אור לאובייקטים מכמה נקודות ליצירת או מניעת הצללות ולמתן תחושת תלת מימד.
עקרון נוסף בתכנון תאורה לבית הוא התאמת תאורה לאזורי הקריאה והכתיבה. פעולות אלה דורשות תאורה חזקה יותר מהתאורה הכללית בחדר. מנורות ההלוגן והליבון טובות למטרה זו, אולם צריך לוודא שהאלומה איננה צרה מדי. תאורת הקריאה והכתיבה האידיאלית הינה בעלת בעלות פיזור אור רחב מאוד, זאת בכדי למנוע הצללות עצמיות על הנייר. הדבר נכון כמובן גם לחדר המגורים או בכל אזור אחר.
תאורה לחדר האוכל
בחלוקת תאורה לבית לאזורים, זהו החלל היחידי שדורש תאורה מרכזית חזקה, כאלמנט שימקד את המבט אליו. אם בחלל קיימים מוקדי עניין נוספים, למשל שולחן קלפים או שולחן ישיבות, יש לספק גם להם תאורה מרכזית.
גודלו של השולחן יקבע את גודל גוף התאורה. במידה ומעוניינים לשלב מספר מקורות הארה יש לדאוג לסימטריות. עקרון הסימטריות נכון מבחינה עיצובית גם בבחינת פתרונות תאורה לבית אחרים. כמות האור השווה והחלוקה הטבעית מספקים פתרון שמשרה תחושת הרמוניה.
ליישום תאורה לבית המעניקה מרחב, ניתן להוסיף לקירות החדר גופי תאורה מכוסי זכוכית, או גופי תאורה מהתקרה להארת תמונות או קירות.
תאורה למטבח
המטבח הוא חדר העבודה הלא רשמי של הבית. לכן התאורה צריכה להיות בו חזקה וללא הצללות. התאורה צריכה להאיר היטב משטחים אופקיים ואנכיים.
תאורה לבית צמודת תקרה עם נורות פלואורסנט בגוון חם ואיכות צבע גבוהה יכולות לפתור את הבעיה. חשוב לדעת כי נורות הלוגן או ליבון משרות אור נעים יותר, אולם גם מפיצות חום. אין מניעה לשימוש בהם אם מביאים בחשבון את מערך השיקולים.
תאורה תלויה עם הארה בלתי ישירה או הפוכה יוצרת מקור אור רחב מאוד ונטול הצללות ומהווה פתרון מצוין לאזור המטבח, במידה שגובה התקרה הוא לפחות 2.8 מטר.
תאורה לבית מסוג הלוגן השקועה בקרניזים מפיצה אור חזק וחד. אם בכל זאת עושים בהם שימוש, יש למקם אותם לצידי משטח העבודה, על מנת שאלה לא יטילו צל על המשטח בזמן העבודה. הטלת צל הוא עיקרון נוסף אשר תקף בכל תכנון תאורה לבית. שימו לב מהיכן מגיע האור והיכן כנראה יעמוד האדם.
תכנון תאורה לחדרי שינה
בתכנון תאורה לבית והתמקדות בחדרי השינה, יש למקם את התאורה סביב המיטה ולא במרכזה, וזאת בכדי למנוע סנוור כשמביטים למעלה. יש לשלב תאורת קריאה ותאורת טואלט נקודתיות. חדר ילדים מצריך תאורה מרכזית בעוצמה גדולה. כשמדובר בילדים קטנים מומלץ לשלב אפשרות עמעום. לילד המתבגר עדיף להוסיף תאורת קיר כדי לאפשר לו לקבוע מספר רמות הארה.
תאורה לחדרי אמבטיה ושירותים
יש להתקין את תאורת המראה לפני אזור הפנים ועדיף מצדי המראה למניעת הצללות. מקור נוסף להצללות הוא תאורת הלוגן השקועה בקרניז מעל מראה. אם קיים תא רחצה יש להאיר אותו בנפרד ולפי תקן ישראלי לאזורים רטובים.
עליית גג, חדר עבודה, מחסן, מרתף וחניה
אלה אזורים בהם ממוקמים חדרי עבודה ואזורי האחסון התפעול והאחזקה השוטפת של הבית. לעיתים, אלה אזורים בהם משחקים ילדים. אלה חללים שעיקרם שימושיות גבוהה והם מצריכים תאורה נעימה, לא מחממת, חסכונית ויעילה. באזורים אלה רצוי להשתמש בתאורת פלואורסנט חסכונית אשר תיתן תאורת שטיפה שטוחה וללא הצללות.
פיתוח וגן
אם הכללים לקביעת תאורה לבית היו פונקציונאליים בשאר האזורים, בתאורת הגינה ניתן ליישם כל אפשרות ההארה ושימוש בכל צבע. כיוון שתאורה נראית רק אם היא פוגעת בחומר, חשוב להאיר צמח מסוים, קיר או אלמנט עיצובי אחר. מקורות אור רצפתיים או נמוכים יוצרים דרמה אך במידה נכונה יכולים גם להתאים לישיבה נינוחה במרפסת הגן. כדאי להוסיף גופי תאורה מהקיר כדי להאיר את האזור באירועים או ארוחות. חשוב ליצור הקשר בין גופי תאורה לחוץ לבין גופי תאורה לבית – על מנת ליצור רצף פנים-חוץ.
אם עולה הצורך להאיר את משטח הדשא בתאורה רחבה, כדאי לנסות ולמקם גופי תאורה במקומות גבוהים בשילוב עם תאורת קיר. בתאורת גן נהוג יותר ויותר להאיר באמצעות תאורת LED. זוהי תאורה חסכונית ובעלת משך חיים ארוך המוסיפה תוכן, צבע ואווירה לגינה ולצמחייה.
בזכות פיתוחים טכנולוגיים ושפע גופי תאורה, תכנון תאורה לבית הופך להיות נושא מרתק ומאתגר מתמיד. עם העצות הנכונות וההתאמה הסיגנונית, תאורה לבית יכולה למלא את חווית המגורים באופי ועניין.