חברת “קרני תכלת” מספקת ללקוחותיה גופי תאורה בעלי תקן אירופאי המתאימים לתקן הישראלי. אצלנו מקפידים על רמת איכות גבוהה כמו גם על עיצוב גופי תאורה.
נורה ומנורה
מנורה הינה גוף תאורה או בלועזית light fixture / lamp.
לצורך הבהרה, בתוך המנורה ישנה נורה או בלועזית Light-bulb.
המנורה, כלומר כלי הקיבול לנורה, הינה מכשיר חשמלי על כול המשתמע מכך אשר נועד להאיר חללים באופן מלאכותי, ובתוכה ישנה נורה חשמלית אחת או יותר כמקור אור מלאכותי.
מנורות הינן מכלול של אביזרים: נורה, בתי נורה, ציוד הדלקה, רפלקטור ומעטפת.
המבנה הסופי של המנורה הוא בעצם גוף התאורה, כלומר שילוב של האביזרים עם אופי ההארה הנדרש.
מעטפת המנורה מגינה על הציוד המותקן בתוכה, ולרוב גם על הנורה, ומה שחשוב יותר זו ההגנה המונעת התחשמלות מקרית ע”י מגע או קצר חשמלי עקב חשיפה ללחות או לכל גורם חיצוני.
ציוד וסיווג מנורות
המנורות מסווגות גם על פי רמת המיגון המכאני למפגעים חיצוניים:
נוזלים- לחות ורטיבות.
מוצקים- אבק, חצץ, אבנים (IP) מרמת החשיפה הכללית (לדוגמא– נורה תלויה על חוט חשמל) ועד מיגון מלא ללחות ואבק (לדוגמא- מנורות שקועות רצפה לגינה).
חשוב שבמנורות העשויות חלקית או באופן מלא ממתכת תהיה הארקה, כלומר הגנה מהתחשמלות.
הציוד ככלל והנורה בפרט מפיקים חום, לכן בתהליך העיצוב של המנורה מתחשבים ביכולת העמידה של מעטפת המנורה בחום ומתאימים את המוצר הן בצורה והן בבחירת החומרים לעמידות לחום.
מושגים כמו צלעות קירור ופיזור חום הינם חלק מבחירת מנורה מתאימה לפרויקט.
התקנת גופי תאורה
החלוקה הבסיסית של המנורות הינה להתקינה בפנים המבנה (תאורת פנים) או מחוץ למבנה (תאורת חוץ), מעבר לכך האם המנורה שקועה בתקרה, בקיר, רצפה או צמודה לתקרה, מנורת קיר או תלויה מהתקרה.
צריך להבין שגופים מתוכננים, מעוצבים מראש לסוג מסוים של התקנה, אך זה לא צריך למנוע את הרצון להתקין אותו אחרת בתנאי שהמנורה לא תיפול ורמת המיגון (IP) תתאים לסביבת ההתקנה.
פיזור האור
כאשר מאפיינים מנורה לפרויקט מתחשבים באופן פיזור האור היוצא -פוטומטריה.
מה שקובע את איכות ואופן הפיזור הם:
הרפלקטור- לרוב עשוי אלומיניום אשר נמצא מאחורי הנורה ומכוון את קרני האור קדימה, הוא גם קובע את יעילות המנורה, לכן חשובה מאוד איכות האלומיניום שממנו הוא עשוי.
הלובר- גם הוא לרוב יהיה עשוי מאלומיניום והוא מותקן לפני הנורה ומתעל את קרני האור למקום הרצוי. נוכחותו גם מונעת את אפקט הסנוור מהנורה.
נורות קרות וחמות
מקור האור המלאכותי, הנורה, הינו חשוב ביותר לקביעת סוג גוף התאורה.
בחלוקה גסה ניתן לומר שמנורות עם מקורות אור מסוג להט (ליבון או הלוגן) הינן מנורות מחממות וצורכות חשמל, לעומת מנורות עם מקורות אור מסוג פריקה (פלואורסנט או מטלהליד) שהם מנורות “קרות” וחסכוניות שצורכות עד 75% פחות חשמל.
בתכנון מבנה ירוק וחסכוני לוקחים בחשבון את המאפיינים הנ”ל.
מרכיבי המנורה
המנורה הינה אלמנט בולט למדי וישנה משמעות רבה לעיצוב המנורה ולשילובה בתכנון האדריכלי של החלל אותו רוצים להאיר. מגוון המנורות אין סופי ובשלל חומרים שונים, החומרים הנפוצים שמהם עושים מנורות הינם:
זכוכית- שקופה, חלבית, צבעונית. בעיקר משמש ככיסוי שדרכה עוברת קרן האור.
פולימרים שונים- בעיקר למבנה וגם פולי קרבונט ככיסוי חלבי או אקריל ככיסוי שקוף דמוי זכוכית.
אריגים- בעיקר לכיסוי דקורטיבי “רך” למגע.
אלומיניום- מט או מבריק בעיקר כרפלקטור ולוברים.
פח- בעיקר כמבנה בסיסי לנורות וציוד.