סוג ואופי התאורה בבית הוא נושא לו נותנים את הדעת יותר ויותר אנשים המעצבים ומתכננים את ביתם כיום, כמו גם מעצבי פנים, אדריכלים ובעלי מקצוע רלבנטיים נוספים. רבים מבינים כיום את החשיבות העצומה של תאורה נכונה ואפקטיבית בבית לא רק לצרכים פרקטיים, אלא גם לצורך יצירת אווירה מסוימת והשריית תחושה מסוימת באזורים השונים של הבית. ההכרה בקשר הישיר שבין תאורה מספקת ומתאימה לבין מצב נפשי ורגשי היא כיום הכרה נרחבת ומושרשת, כזו עימה מסכימים רבים ומנסים לפעול בהתאם על מנת להשיג את התוצאות הרצויות מבחינתם. אחת האסטרטגיות של תכנון תאורה לבית בהקשר זה היא ניסיונות לשילוב בין תאורה טבעית לתאורה מלאכותית (גופי תאורה מסוגים שונים) בהארת המרחב הביתי. מהן הסיבות להתמקדות בשילוב בין תאורה טבעית למלאכותית וכיצד זה נעשה בפועל?
סוגי אור שונים, חסכנות אנרגטית ועוד – מדוע לשלב בין תאורה טבעית למלאכותית?
קיימות סיבות רבות ומגוונות לרצון של אנשים רבים כיום לשלב בין תאורה טבעית לתאורה מלאכותית בביתם או בדירתם, כמו גם במקומות עבודה ובמשרדים.
סיבה ראשונה בהקשר זה היא סוג האור – אור השמש הטבעי הוא אור חמים ונעים יותר מזה המופק על ידי מרבית סוגי גופי התאורה, לפחות בעיניהם של אנשים רבים כיום. מדובר באור מחמם ובטווחים מסוימים בספקטרום האלקטרומגנטי, אותם לא תמיד ניתן למצוא בגופי תאורה שונים. כלומר, השפעה של אור זה עלינו ועל הצמחים שבבית שלנו, למשל, אינה אותה השפעה כמו של גופי התאורה הנפוצים, למרות שגם בתחום זה קיימים כיום פיתוחים המנסים לתת מענה לסוגיה (ניתן לרכוש כיום גופי תאורה המדמים בצורה טובה יחסית את אור השמש הטבעי). לכן, הכנסה של אור טבעי למרחב הביתי היא רצויה ביותר ומהווה צורך של ממש מבחינת אנשים רבים.
סיבה משמעותית נוספת לרצון לשלב בין תאורה טבעית למלאכותית בבית היא חסכנות אנרגטית – אנו חיים כיום בעידן בו המודעות הסביבתית גבוהה יותר מאי פעם בעבר, ומודעות זו נוגעת גם (ובמיוחד) לנושא של תצרוכת אנרגיה. שימוש באור השמש הטבעי גם לצורך הארת פנים הבית היא אחת הדרכים הבסיסיות והמתבקשות ביותר להשגת חיסכון אנרגטי, וכך גם לתרומה לסביבה האקולוגית בה אנו חיים (כמובן שמעבר לשילוב של תאורה טבעית עם מלאכותית, במקום להסתמך רק על תאורה מלאכותית, אינו מספיק לצורך הצלת הסביבה, אך מדובר בצעד בסיסי ומתבקש שאין כל סיבה שלא לבצעו…).
אותה חסכנות אנרגטית באה לכדי ביטוי גם בחשבון החשמל, כמובן, וזוהי סיבה טובה נוספת לשאוף לשלב תאורה טבעית בהארת הבית – חיסכון כספי אשר לאורך שנים מתרגם לסכומים בלתי מבוטלים כלל וכלל.
שימוש בגופי תאורה נכונים, בניית הבית בצורה מתאימה ועוד – כיצד זה נעשה?
נניח והשתכנענו כי שילוב של תאורה טבעית ומלאכותית בהארת הבית הוא אכן דבר רצוי מבחינתנו – כיצד הדבר נעשה? כיצד ניתן להשיג שילוב זה בצורה אפקטיבית באמת, כזו שתאפשר לנו להרגיש את אור השמש בתוך ביתנו ותאפשר לנו לצמצם בצריכת האנרגיה של הבית וכו’?
ובכן, ישנן דרכים רבות ושונות להשיג מטרה זו, חלקן ניתן לעשות בעצמנו וחלקן יצריכו היעזרות באנשי מקצוע מסוגים שונים. בתור התחלה, ניתן להתמקד ברכישת גופי תאורה מתאימים, כאלו אשר ישתלבו בצורה טובה עם התאורה המגיעה מבעד חלונות הבית. על מנת לחסוך בתצרוכת החשמל והאנרגיה כדאי להבין כי ניתן להשתמש, למשל, בגופי תאורה נקודתיים וקטנים יותר במקומות מסוימים בבית, ולהשאיר את התאורה הכללית של החדר לאור הטבעי המגיע מבחוץ. כך, בחדר העבודה למשל, ניתן לצייד את שולחן העבודה במנורות שולחן המעניקות אור נקודתי וממוקד, ולהשאיר את תאורה החלל הגדול של החדר לאור הטבעי המגיע מבחוץ.
ניתן לבחור גם מנורות לסלון או למטבח בצורה אשר תתחשב טוב יותר באור הטבעי המגיע מבחוץ, וכאן אנחנו כבר מגיעים לצורך להיעזר באנשי מקצוע מתחומים רלבנטיים, דוגמת עולם התאורה – מעצבים ומתכנני תאורה מקצועיים יסייעו לכם להבין בדיוק כיצד ניתן להשתמש באור הטבעי שנכנס לבית שלכם בצורה אפקטיבית, כמו גם לסייע לכם לבחור מנורות וגופי התאורה אשר יתאימו בצורה הטובה ביותר למצב התאורה הטבעית המאפיין ספציפית את ביתכם שלכם.