כאשר אנו מדפדפים בקטלוגים של תאורה או מחפשים השראה לעיצוב הבית במגזיני עיצוב מובילים, לעתים אנו נתקלים בגופי תאורה שניכר כי עוצבו ביד אמן. ואכן, מאחורי כל גוף תאורה מרהיב עומד מעצב בעל תעוזה ויצירתיות, אחד מהם הוא מיכאל אנאסטסיאדס.
אנאסטסיאדס נולד וגדל באי קפריסין. מגיל צעיר מאוד הוא התאהב באיור ולפי סיפוריו, הוא היה נושא עמו לכל מקום פנקס קטן שבו הוא היה מאייר את שראו עיניו. עם הזמן, הוא מספר, הוא גילה את מקור ההשראה החשוב ביותר עבורו – הדמיון העשיר שלו, שמלווה אותו עד היום בעיצובי התאורה המיוחדים שלו.
משבגר, עבר אנאסטסיאדס אל לונדון ושם למד עיצוב תעשייתי והנדסה. בשנת 1994 הקים את סטודיו העיצוב שלו והחל לקיים שיתופי פעולה אמנותיים עם גורמים אחרים בעולם בעיצוב. בין היתר, הוא עבד עם ארכיטקטים פורצי דרך בעלי שם בינלאומי כמו דיוויד צ’יפרפילד ועם מעצבי פנים מובילים. לאחר קריירה של 20 שנים, עיצובי התאורה הרבים שלו מעטרים מסעדות, בתי מלון וחנויות מסביב לעולם וגם בתים פרטיים של אנשים עם טעם טוב במיוחד.
עבודותיו של אנאסטסיאדס משלבות בין טכניקות של ייצור המוני וטכניקות של אומנים מומחים. הן נעות על הקו הדק שבין מבנה לאלתור, בין שליטה לאינטואיציה – משחק של תכנון מוקפד ודמיון פורה המפיק פרשנות חדשה של טכנולוגיה, חומרים ופונקציונליות. ההשראה לעיצוביו מגיעה מהטבע, מזיכרונותיו מקפריסין, מההיסטוריה של האמנות המודרנית, מחוויות אישיות ומחיי היומיום – ואת כל אלו הוא מזקק לתבניות פשוטות וטהורות בעלות שפה פנימית ועשירה משלהן.
מיכאל אנאסטיאדס ידוע בגופי התאורה המיוחדים והחדשניים שהוא מעצב. הוא אוהב לשלב בעיצוביו חומרים משקפי אור מסוגים שונים, כמו מראות ומתכות מבריקות, הגורמים לגופי התאורה להיראות כצפים בחלל, תוך קיום אינטראקציה עם סביבתם. רבים מגופי התאורה פרי עיצובו נראים כרישומים עדינים וגיאומטריים המרחפים בחלל ומפיקים אור מסתורי שהופך אותם למוקד המבט בכל חדר, אך באופן אלגנטי ומרומז.
עיצוביו מאופיינים בקווים חדים בשילוב של קווים רכים וצורות גיאומטריות שונות שיוצרות משחק של צללים בחלל והשתקפויות. אפקט זה מושג תוך שימוש בחומרי גלם מיוחדים, דוגמת פולימר גומי שמעוצב בהתזה על מסגרת מתכת, שבהיותו שקוף למחצה, הופך את התאורה המעוננת למבוזרת לאורך כל הגוף.
וכן מסביר אנאסטיאדס את הפילוסופיה שלו לגבי עיצוב תאורה: “יש סיבה לכך שבעולמנו יש יום ויש לילה – ואסור לנו לנסות להחליף ביניהם. כאשר מעצבים גוף תאורה, חשוב להבין שהוא לעולם לא יהיה מבודד ונפרד, אלא עליו לתקשר עם סביבתו. אני מאמין שרק לאחר שמכירים ומקבלים את כל התנאים שבהם ישולב גוף התאורה, אפשר להתחיל במלאכת העיצוב. בטבע, האור קיים בכל כך הרבה ממדים שונים והוא משתנה בכל רגע – כמעצב הייתי רוצה לנסות לתפוס ולו רגע אחד כזה ביצירה שלי.”
יצירותיו של אנאסטסיאדס מוצגות בתערוכות הקבע של כמה ממוזיאוני העיצוב המובילים בעולם, ובהם מוזיאון המומה בניו יורק ומוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, והוא גם מציג תערוכות יחיד משל עצמו. למעשה, אנאסטסיאדס מקיים דיאלוג כפול עם הקהל ועם שדה העיצוב – מצד אחד עיצוב עילי לאספנים מתוחכמים ומן הצד השני עיצוב מסחרי המבוסס על שיתופי פעולה עם יצרנים שונים, ובהם מותג התאורה היוקרתי FLOS, שאת גופי התאורה שלה תוכלו למצוא בקטלוג של קרני תכלת. בין גופי התאורה שעיצב בשיתוף פעולה מלא עם FLOS נמנים כמה מגופיה האייקוניים של החברה – IC ,Coordinates, Last Order המובילי ועוד. בזכות שיתופי פעולה מעין אלו מתאפשר היום לקהל הרחב ליהנות מעיצוב ברמה הגבוהה ביותר – בביתו שלו.