אחד המרכיבים החשובים בעיצוב סביבת העבודה (בין אם מדובר במשרד כולו, באזור שולחן העבודה שלכם או בחדר ההמתנה בעסק שלכם), הוא בחירה נכונה ומושכלת של אמצעי תאורה. המודעות לתחום זה אינה גבוהה במיוחד בקרב אנשים רבים, אשר אינם מייחסים את מלוא החשיבות הנדרשת לתחום זה בעיצוב סביבת העבודה, ולהשפעה שלו הן על האווירה השוררת בסביבת העבודה, והן על רמת האפקטיביות ובריאות העובדים.
לאופי התאורה השפעה ישירה על העובדים ועל רמת האפקטיביות
אינספור מחקרים ומומחים (כמו גם היגיון בריא…) כבר הצביעו על כך שלאופי התאורה בסביבת העבודה השפעה ממשית וחזקה על העובדים עצמם, על רמת הריכוז והעייפות שלהם, ולכן גם על האפקטיביות שלהם בסביבת העבודה.
כיום, יותר ויותר עובדים ובעלי עסקים מבלים את יום העבודה שלהם בסביבה סגורה (דוגמת המשרד), בעבודה מול מחשב, קריאה או עבודה מול אנשים אחרים. כאשר מדובר במקומות סגורים, נושא התאורה הופך למהותי וקריטי במיוחד. גם אם נדמה לנו שהמשרד או סביבת העבודה מוארים מספיק (פשוט כי האור דולק…), אין זה אומר כי בכל מקום במשרד אנחנו אכן מקבלים את כמות וסוג האור הטובים ביותר במיוחד בסביבת מחשב ומסכים דיגיטליים אפשר בקלות לא לשים לב לכך שרמת התאורה בחדר נמוכה מדי, וגורמת לעיניים שלנו להתאמץ יתר על המידה לאורך שעות רבות מדי יום.
מצבים כאלו (של תאורה לא מתאימה או חלשה מדי) יכולים לגרום לאורך זמן לעייפות מוגברת, כאבי ראש ותופעות נלוות נוספות, וכמובן שגם לירידה בריכוז וברמת האפקטיביות שלנו במקום העבודה.
כיצד להאיר נכון את סביבת העבודה
אם כן – מהו עיצוב תאורה נכון לסביבת העבודה?
בכל הנוגע לסביבת עבודה ממוחשבת (הן במקומות עבודה הנסמכים לחלוטין על עבודה מול מחשב והן באזור המחשב האישי של כל אחד ואחת במשרד בו הם עובדים), יש להתחשב בסנוור ובהשתקפויות הנוצרים כתוצאה מהשילוב של תאורה ומסך דיגיטלי. ישנם כיום גופי תאורה המיועדים במיוחד לעבודה במשרדים בסביבת מחשב, ומאפשרים להטות את המנורה לכיוונים שונים על מנת שלא תהיה מכוונת ישירות על המסך ותגרום להשתקפות וסנוור. כמו כן, מומלץ למקם את גופי התאורה מעל או מאחורי המחשב, על מנת למנוע השתקפות ישירה.
בכל הנוגע לתאורה הכללית במשרד או בחדר הפגישות, מומלץ לקחת בחשבון בעיצוב התאורה לאזורים אלו כי סביר להניח שנרצה כמה סוגים שונים של תאורות, על פי הפעילות המסוימת בכל פרק זמן. לדוגמה, עבור פגישות עבודה רשמיות נרצה אולי תאורה חזקה ובוהקת יחסית, בעוד עבור פגישות פחות רשמיות (או מצבים בהם נרצה ליצור אווירה נעימה, חמימה ונינוחה יותר) נרצה אולי אור מעומעם יותר, או אור פחות ישיר ובוהק.
לכן, בסביבות עבודה רצוי שיהיו כמה אופציות וכמה מצבי תאורה אפשריים שונים, דוגמת תאורת קיר בחדר הקבלה, תאורה בוהקת או ספוטים באזור העבודה או באזור לפגישות עבודה רשמיות, מנורות שולחן או תאורה עומדת דקורטיבית לאזור בו מתקיימות הפגישות היוקרתיות יותר, תאורה ייעודית לאזור העבודה מול המחשב וכו’.
התחשבות מוקדמת בצרכי התאורה השונים במשרד תבטיח בריאות טובה יותר לעובדים ורמת אפקטיביות גבוהה יותר לעסק כולו.