הפעם אנחנו רוצים להפנות את הזרקור לדור הבוגר בישראל, הדור החלוצי, זה שבנה את המדינה, זה שאנשיו זכו לראות במו עיניהם את הטלוויזיה הראשונה והיו עדים להמצאות הטכנולוגיות ששינו את העולם. ילידי שנות ה-40, ה-50 וה-60, או בכינויים הידוע – דור ה״בייבי בום״.
אם אתם משתייכים לדור הזה, ייתכן ושמתם לב שעם עליית הגיל, העין שלכם דורשת כמות רבה יותר של אור לביצוע פעולות שונות. אז כמובן שמדובר במצב טבעי ואנושי, אבל האם ידעתם שתאורה נכונה יכולה לגשר על פערי הראייה שנוצרו ולשפר רבות את איכות חייכם?
״עיניים מבוגרות חוות שני שינויים חשובים״ / Terry McGowan
מחקרים שביצעה התאחדות התאורה האמריקנית (ALA) מראים שעם עליית הגיל, עולה הצורך בעוצמת האור. טרי מק׳גוון, מנהל ההנדסה של ההתאחדות, עומד על שני שינויים עיקריים:
1. עם עליית הגיל נדרשת עוצמת אור גבוהה יותר לקיום הביצועים החזותיים, ולכן ״אדם בן 60 יזדקק לאור בעוצמה כפולה מאדם בן 30״ כפי שאומר טרי.
2. עם הזמן, העיניים האנושיות הופכות רגישות יותר לבוהק. ״זה יכול להיראות כמו קצת מלכוד 22 – יותר אור יכול לגרום לסנוור, לכן איכות האור חשובה יותר בגיל מבוגר״ מסכם טרי.
ומה לגבי שינה?
מק׳גוון מציג קשר בין איכות ורצף השינה לבין היבט נוסף שחשוב לקחת בחשבון בבחירת תאורה: צבע האור. “כשאנשים מזדקנים״ הוא טוען ״לא רק כמות האור היא זו שמשפיעה, אלא גם צבע האור. כאשר הצבע מפריע, הוא יכול לשבש את קצב היממה ואת מחזורי השינה“.
אז איך להתאים את תאורת הבית לשינויי הראייה?
אחרי שהבנו את החשיבות של תאורה נכונה עם עליית הגיל, הנה לפניכם שלושה כללי מפתח להתאמת תאורה המשלבים את הגיל כשיקול עיקרי:
1. צמצום הניגודיות בעת צפייה בטלוויזיה
נכון, אולי זה קצת יותר רומנטי, אבל כשהטלוויזיה מוארת והחלל מסביב חשוך, העין שלכם נאלצת להפעיל מאמץ רב יותר.
אז מה הפתרון? מנורת שולחן אחת (או שתיים) שתפחית את ניגודיות האור בין המסך לרקע, תשפר את חוויית הצפייה שלכם, ותחסוך מכם כאב ראש, סנוור ותחושת אי יציבות (כן, גם זה קורה לפעמים).
2. החיים דינמיים, כך גם התאורה.
השתמשו בגופי תאורה מודולריים, כאלה שאפשר לנייד, לכוון ו״לשחק״ עם הגובה ועם הזווית של האור. שליטה מלאה בפיזור אלומת האור, מספקת לכם את היכולת להתאים את התאורה לפעולות השונות.
קוראים ספר? מקדו את אלומת האור על הדפים.
הגיעו אורחים? עמעמו מעט את האור וצרו אווירה מזמינה ונעימה.
3. להאיר את הבית. להעיר את הגוף.
סובלים מהפרעות שינה? מעייפות כרונית?
כדי למזער את השיבושים בתפקוד היומי, הקפידו להיחשף לאור בהיר ישר כשאתם מתעוררים (רצוי בשעות הבוקר המוקדמות). צאו לגינה או לטיול בחוץ ופתחו לרווחה את החלונות בבית.
חשיפה לאור יום עם ההתעוררות, עוזרת למוח ״להתניע״ ומשפרת מיידית את התחושה הפיזית, הרגשית והמנטלית.
ולסיום, דבר אחרון (וחשוב מאוד) – בלילה, כשאתם הולכים לישון, הקפידו לכבות או לעמעם היטב את האורות כדי לווסת את קצב היממה ולקום רעננים יותר.