בסביבות מגורים רבות הממ”ד הוא חדר אינטגרלי בבית שיכול לשמש כחדר ילדים, חדר עבודה או חדר הורים ובמקרה חירום – הוא מקום מקלט של דיירי הבית.
על מנת להעניק לו מראה אטרקטיבי, אסתטי ומואר יותר, הכנו עבורכם מדריך קצר איך להאיר ממ”ד כך שירגיש מזמין, חמים ונעים.
המשולש המנצח
כמו כל חדר בבית, בממ”ד כדאי לבסס שלוש שכבות של תאורה על מנת להשיג מקסימום אפקט. שכבה ראשונה תהיה תאורה עילית בדומה לסוג של תאורה לחדר שינה, שנועדה להאיר אור בצורה מקיפה ונרחבת ככל שניתן.
השכבה השנייה תהיה תאורה תכליתית ממוקדת ומכוונת מטרה אסטרטגית להארה נוספת או מדויקת כמו למשל, הארה של פינת העבודה או של הספרייה. השכבה השלישית מיועדת לייצר תאורת הדגשה ומבטא ולתרום לאווירה.
התאמת הגופים לממדי החדר
ביצירת תאורה לממ”ד כמו תאורה לסלון, יש להתייחס לתנאי וממדי החלל על מנת לקבוע מה יהיו האובייקטים הנכונים מבלי להתפשר על גופי תאורה מעוצבים.
בחללים צרים וקטנים יחסית ההעדפה תהיה לטובת מנורות שקועות או צמודות שמפנות את השטח ומאפשרות מרחב תנועה בעוד בחדרים רחבי ידיים אפשר לבחור אובייקטים נתלים ארוכים ומשתלשלים ועם זאת, לא מומלץ להתקין מנורות כבדות ומאסיביות יתר על המידה במתחם הממ”ד. כמו כן, הזווית של ההתקנה היא קריטית, זאת על מנת למנוע סנוור ולאפשר מקסימום אור. אפשר גם לבחור נורות או מנורות בעלות כיסוי אופטי חלבי שיכול למנוע סנוור.
שאלה של עיצוב חדר החירום
מומלץ לחשוב גם על ההתמזגות של המנורות בעיצוב הכולל על רקע התפאורה הנבחרת בין אם מדובר במנורות צבעוניות מונוכרומטיות בחלל מונוכרומטי או מנורות עזות יותר וססגוניות בחלל צבעוני או ליצור קונטרסט בין הרקע הבהיר למנורות בגוון כהה עמוק.
חשבו על סוג האור שתרצו האם צהוב חמים ונעים או בהיר ומעורר. ברוב המקרים נרצה להשרות תחושה מחבקת ועוטפת בממ”ד ולכן, ההעדפה תהיה של נורות שמאירות צבע צהוב וחמים.
עמידות ואיכות ומה בין לד לפלורסנט?
חשוב להשקיע בגופי תאורה עמידים ואיכותיים בדומה לביסוס של תאורה במטבח. כדי שהגופים יהיו חזקים ובעלי תוחלת חיים ארוכה, ובמיוחד עמידים בפני רטיבות, קורוזיה, עובש וכדי לאפשר תנועה חופשית, להימנע מקצוות מחודדים ולבחור חומרי גלם חזקים.
תאורת לד מהווה אופציה שדורשת אישור של פיקוד העורף ונחשבת חסכונית מאוד ולצדה כדאי להתקין גם תאורת חירום לכל מצב שלא יהיה. מדובר בגוף תאורה מסוג פלורסנט מוגן מים שיכול לפזר אור אחיד ברחבי החדר.
אפשר להסתייע בתקנות ההתגוננות וביועץ תאורה על מנת לבחור את הפלורסנט ואת גופי התאורה הנלווים. כמו כן לשקול מאוורר תקרה המכיל בתוכו תאורת חירום ולבחון מול פיקוד העורף ולקבל אישור תקף לתאורה שמותקנת בממ”ד.