הסביבה הפיסית של חדר הילדים עשויה לקבוע אם הם רגועים ונינוחים או לחוצים וחסרי ריכוז. אם הילדים ממצמצים בעיניהם בחדר אפלולי, מהווה הדבר סימן לכך שהתאורה משפיעה על מצבו הפיזי של הילד ורווחתו. בהגדרת הטיפול בילדים, סביבה נוחה, בטוחה ובריאה כוללת בקרת תאורה מתאימה.
איכות התאורה בחדר הילדים
לאור קיימת השפעה עצומה על הסביבה הפיסית והוא עשוי להשפיע גם על הבריאות והנפשית של הילד. לכן יש לתת דגש רב בעת עיצוב הפנים לנושא זה.
קיימים מספר היבטים לאיכות האור: בהירות, בוהק, השתקפות, צל וצבע, ויש להתחשב גם בניגוד בין האור לחושך. יש לבצע ניסוי עם נורות וגופי תאורה שונים בחדר הילדים על מנת לקבוע את ייצור התאורה באיכות הטובה ביותר עבורם. יש להתבונן בתאורה לא רק בעיני ההורה המבוגר, אלא גם דרך עיני הילדים.
סוגי תאורה לחדרי ילדים
קיימים סוגים שונים של תאורה. תאורה לבנה משמשת לעיתים קרובות בחדרי ילדים. נורות לבנות זולות לרכישה, אך הן יקרות יותר מנורות ניאון בשל אורח החיים הקצר יותר שלהן. תאורה לבנה מעניקה לחדר הילדים מראה חם ונעים.
קיימות מנורות פלורסנט חדשות, כגון נורות פלורסנט קומפקטיות, אשר מייצרות אור דומה לזה של נורות ליבון.
תאורת ספקטרום מלא, אשר מחקה את האיכויות של האור הטבעי, עשויה לנבוע מאור ניאון או תאורת ליבון. בדרך כלל נורות אלו יקרות יותר מנורות אחרות.
שימוש בתאורה טבעית בחדר הילדים חשוב לשם הקניית סביבה בריאה, והיא נקשרת למוליכים עצביים במוח אשר משפיעים על מצב הרוח.
תאורת חדר הילדים צריכה להתאים לתפקוד החדר. על התאורה להאיר היטב את עמדת המחשב, אשר הבוהק הנובע ממנו גורם לעיתים קרובות לדאגה, ויש לדאוג לתאורה שונה עבור קריאה ועמדת שולחן הכתיבה, אשר עבורם יש צורך באור קריר חזותי ישיר.
אם אזרים מסוימים של חדר הילדים זקוקים לתוספת אור, יש להשתמש בגופי תאורה במיקום אסטרטגי כגון מנורת קליפ על המיטה או מדפי הספרייה, ותאורת מסלול על התקרה על מנת להשלים את תאורת החדר.
במידת האפשר, מומלץ להשתמש באפשרויות תאורה גמישות, כגון עמעמים, אשר מתאימים את התאורה בחדר הילדים בכל שעות היום והופכים את מעברי תפקוד החדר, כגון מעבר משנת צהריים לזמן הכנת שיעורי הבית, לחלקים יותר.
נוחות ובטיחות
בטיחות הילדים חייבת להוות היבט ראשי בעת תכנון התאורה לחדר הילדים. נורות, מנורות, וגופי תאורה צריכים להיות מוגנים ובטוחים לשימוש. מתן תשומת לב לבקרת התאורה תסייע לטיפול בהם ותשפר את התנהגותם, והיא קריטית לשם יצירת סביבה בטוחה ובריאה.
מומלץ להתייעץ עם הילדים על מנת לזהות את האזורים בחדר בהם נדרשת תאורה מרבית. במידת הצורך, יש לבצע א השינויים הנדרשים. לעיתים, אפילו שינויים פשוטים עשויים לחולל הבדל גדול באופן מפתיע.