בחירה של גופי תאורה למשרד היא כיום תהליך מקצועי לכל דבר ועניין, כזה הלוקח בחשבון מגוון רחב של פרמטרים ושיקולים, ולא פשוט את הצורך באור בחלל העבודה, כפי שנתפס תחום זה בעבר. למעשה, מגמה זו אינה ייחודית לעולם המשרדים ומקומות העבודה, אלא ניתן למצוא אותה גם בתחום התאורה לבית – בעוד בעבר המודעות של האדם הממוצע לתחום התאורה בבית לא הייתה גבוהה או מפותחת במיוחד, כיום אנשים רבים מודעים לחשיבות של תכנון ועיצוב תאורה לבית ומקדישים לכך לא מעט זמן, מאמץ וכסף במהלך בנייה או שיפוץ של חלל המגורים. כאשר מדובר במשרד ומקום העבודה, החשיבות של תכנון ועיצוב התאורה היא גבוהה עוד יותר, מה שמחלחל ליותר ויותר עסקים וארגונים בימינו.
שיטות עבודה מתקדמות מצריכות תאורה הולמת
את הסיבה העיקרית לכך שעיצוב תאורה ובחירת מנורות וגופי תאורה למשרד היא תחום שלם ועשיר בפני עצמו כיום, וכי לא מדובר בתהליך של מה בכך, ניתן להסביר על ידי הצבעה על התהליכים שקרו במקומות עבודה ומשרדים בעשורים האחרונים, גם אלו אשר לכאורה אינם קשורים לתחום טכני כמו תאורת המשרד. הן התרבות הארגונית והן שיטות העבודה השונות הנהוגות כיום המשרדים ומקומות עבודה – כל אלו שונים באופן מהותי מתרבות העבודה והשיטות הנהוגות של לפני כמה עשורים בלבד. עולם הניהול התפתח והשתנה משמעותית בעשורים אלו, ויחד עימו גם התרבות הארגונית ובאופן ספציפי יותר גם שיטות עבודה שונות במשרד.
כמובן שאחד הגורמים המרכזיים והמשמעותיים ביותר בשינויים אלו היה הכניסה המאסיבית (וההשתלטות, במידת מה) של המחשב לחלל העבודה. כיום כמעט בכל תפקיד משרדי נערך שימוש נרחב במחשב לאורך רובו המכריע של יום העבודה, בין אם מדובר בעבודה על המחשב הנייח בעמדת העבודה ובין אם על מחשבים ניידים או טאבלטים בחללי העבודה המשותפים, חדרי הישיבות וכו’. בהתאם, התפתח הצורך המהותי להתאים את התאורה בחלקיו השונים של המשרד לעבודה מול מסכים מרצדים, מול מסכי מחשב, טאבלט ואפילו סמארטפון למיניהם. המהפכה הדיגיטלית הביאה עימה גם מהפכות ותהליכים נרחבים נלווים נוספים, דוגמת ההתאמה בעולם התאורה למשרד לעולם בו מרבית העבודה מתבצעת מול המסך.
מלבד למעבר המאסיבי לעבודה מול צגי מחשב למיניהם, גם אלמנטים נוספים בתרבות הארגונית וגם שיטות עבודה רבות נוספות השתנו לבלי היכר. במשרד הממוצע של היום עובדים בצורה שונה לחלוטין מזו בה עבדו במשרדים לפני שלושים או ארבעים שנים, ולכן גם על התאורה להשתנות בהתאם. ניקח לדוגמה משרד היי טק טיפוסי, מהסוג שניתן למצוא בשפע באזורי התעשייה של הערים הישראליות – במשרדים אלו חלק ניכר מהעבודה אינו מתבצע בהכרח בעמדות המחשב האישיות של כל עובדת ועובד, אלא בחללי עבודה משותפים – בחדרי ישיבות, באזורי המנוחה בהם העובדים נרגעים ומעבירים לאורך היום רגעים של פנאי ומנוחה משותפת, בחדר האוכל או המטבח המפנק שניתן למצוא בדרך כלל בחברות היי טק או אפילו במרפסת העישון. האופן בו בנויים משרדים רבים כיום (ולא רק של חברות ההיי טק העשירות ביותר) אשר מעודד עבודת צוות משותפת, מנוחה ופנאי במקום העבודה וכו’ – כל אלו מצריכים התאמה של התאורה כמובן, על מנת לאפשר ליצור סביבות של פנאי או עבודה לסירוגין, לאפשר לעובדים לעבוד במידה והם מעוניינים בכך גם באזור המנוחה או האוכל וכו’.
עיצוב תאורה למשרד המודרני – איך כדאי לעשות זאת?
מהי, אם כן, הדרך לעצב ולתכנן בצורה טובה ואופטימאלית את התאורה למשרד חדש, או למשרד אשר עובר שיפוץ נרחב? כמובן שאין נוסחה אחת קבועה וברורה, ויש לקחת כל מקרה לגופו ולהתחשב באופי העבודה באותה חברה, בכמות העובדים, במבנה המשרד ובגורמים פרטניים רבים נוספים.
מה שכן ניתן ומומלץ לעשות כאשר מדובר בעיצוב התאורה למשרד או לחלל עבודה זה או אחר, זה להתייעץ באנשי המקצוע המתמחים בדיוק בתחום זה – תכנון ועיצוב תאורה לבית ולמשרד. אנשי מקצוע אלו מגיעים מתחום בו עליהם לתת מענה לצורך זה באופן קבוע ולייעץ לסביבות שונות כל הזמן בנוגע למערך התאורה האופטימאלי עבורם. אנשי מקצוע אלו יישבו עמכם, ינתחו יחד אתכם את גודל וחלוקת המבנה והמרחב העומד לרשותכם, את הצרכים העיקריים של משרד זה, המקומות העיקריים בהם צפויה להתבצע מרבית העבודה, סוג המסכים שיוצבו בכל חלק וחלק של המשרד וכו’. רק כך ניתן לתכנן בצורה מעמיקה באמת את מערך התאורה האופטימאלי עבור חלל עבודה מסוים זה.
מנורות עומדות ואור רך ונעים – נקודות שונות שמומלץ ליישם במשרד
בין אם אתם עובדים עם יועצי תאורה מקצועיים ובין אם לא, ישנן כמה נקודות שונות שתמיד נחמד ליישם במשרד ובחלל העבודה.
לדוגמה, שימוש באור רך ונעים יחסית, באזורים מסוימים במשרד, יכול לתרום משמעותית לאווירה ולרמת הנינוחות של העובדים במשרד. אזור המנוחה, למשל, הוא אזור בו מתבקש להציב מנורות המתאפיינות באור רך ונעים יותר מהרגיל.
אפשרות נוספת היא להציב נקודות אור ישירות ופרטניות בנקודות אסטרטגיות במשרד. למשל, במשרדים רבים ניתן למצוא פינות קטנות המיועדות לישיבה נינוחה ולא בהכרח לצורכי עבודה, למשל לשבת לשתות כוס קפה ולקרוא עיתון בהפסקה מהעבודה. מנורות עומדות יכולות להוות פריט קישוטי של ממש אשר גם יספק נקודת אור ממוקדת אשר תאפשר קריאה נינוחה וטובה.
בשולחנות העבודה עצמם ניתן להציב מנורות שולחניות בעמדות הקבועות של העובדים, במטרה לספק לכל אחד ואחת מהעובדים נקודת אור ממוקדת למקום בו הם מבצעים את מרבית עבודתם.
ניתן להמשיך ולחשוב על רעיונות שונים ופרטניים, אך הנקודה המרכזית לזכור היא כי המשרד המודרני של ימינו מצריך גם עיצוב ותכנון תאורה מודרני, מקצועי וייעודי.