תכנון ועיצוב נכון של התאורה לבית ולגינה הינו תחום חשוב ומרכזי כיום בעולם עיצוב הפנים, והינו בעל חשיבות עצומה לאדם הפרט ולמשפחה המתכננת את הבית או הדירה בהם יגורו בעשרות השנים הקרובות. כפי שנראה מיד, לתאורת הבית ולתאורת חוץ (במרפסת, גינת הבית וכד’) השפעה ממשית על חיי היומיום שלנו, מכמה כיוונים – השפעה כלכלית, השפעה פסיכולוגית, השפעות פונקציונאליות ועוד.
להלן כמה טיפים מרכזיים לתכנון ושימוש נכון בגופי תאורה בבית ובחוץ –
שימוש בתאורת לד חסכונית ויעילה – טכנולוגיית הלד (LED) הפכה בשנים האחרונות לשחקנית המרכזית בעולם התאורה לבית ולגינה, ומסיבות טובות – מדובר בנורות חסכוניות מאוד בחשמל, בעלות אורך חיים ארוך, עמידות גבוהה ועוד. כאשר אתם מתכננים את תאורת הבית שלכם וודאו כי אתם משתמשים בתאורת לד היכן שאתם רק יכולים – בתאורת המטבח והסלון, תאורה לחדרי הילדים ותאורת לד לגינה ולחוץ הבית.
התאמת גופי תאורה ייעודיים לחלקים מסוימים בבית – כיום ניתן למצוא מנורות אשר תוכננו ועוצבו במיוחד עבור חלקים מסוימים בבית. לדוגמה – במקרה של תאורת מטבח ניתן למצוא גופי תאורת שטיפה ייעודיים המיועדים להאיר בצורה ברורה את אזור משטח העבודה במטבח, כמו גם “תאורת אווירה” לחלקים ה”נינוחים” יותר במטבח דוגמת פינת האוכל וכד’. אותו הדבר נכון גם במקרה של חדרים אחרים בבית, דוגמת תאורה לחדרי הילדים, כאשר גם עבורם ניתן למצוא גופי תאורה ייעודיים.
שומרים על גיוון – מומלץ לשמור על גיוון בכל הנוגע לתאורת הבית. למה הכוונה? גם בתוך אותו אזור בבית כדאי שנציב גופי תאורה מסוגים שונים, על מנת לקבל שימושים פונקציונאליים שונים. לדוגמה, בחדרי הילדים נרצה להציב הן תאורה חזקה וברורה אשר תאיר באופן ברור את אזור המשחקים ושולחן הכתיבה (למשל, על מנת שהילדים יוכלו להכין שיעורי בית בנוחות), והן תאורה רכה ונעימה יותר, באזור המיטה למשל. אותו הדבר נכון גם לגבי תאורת הסלון והמטבח ותאורת חוץ – מגוון מסוים באפשרויות התאורה שלנו יכול להתברר כיעיל ורצוי מאוד בהמשך הדרך.
לתכנן כמה שיותר מראש – עבור מי שמתכנן או בונה את הבית או הדירה בהם יגור (כמו גם מי שעורך שיפוץ מקיף הכולל את תחום התאורה, החשמל וכד’), מומלץ לתכנן כמה שיותר מראש, על מנת להימנע מהצורך בהצבת מנורות נוספות וחיצוניות לאחר מכן. כמובן שבמידה ומתגלה צורך בתאורה נוספת לאחר זמן מה בו אנו גרים בבית, תמיד ניתן לרכוש גופי תאורה עומדים וכד’ ולהוסיפם לתאורה הקיימת, אך עדיף לתכנן כמה שיותר מראש, ובכך להקטין את הצורך בהוצאה נוספת בהמשך הדרך על גופי תאורה חיצוניים. תכנון נכון יכלול התחשבות בכל הצרכים האפשריים שלנו מבחינת תאורה, החל מהזווית הפונקציונאלית – האופן בו אנו משתמשים בכל חלק בבית, ועד לנקודת מבט עיצובית, מחשבה על חיסכון אנרגטי וכלכלי (תכנון נכון ושימוש בגופי תאורה חסכוניים לחיסכון בחשבון החשמל) ועוד.