המטבח הוא הלב הפועם של הבית והחלל שתופס תשומת לב מרכזית בשנים האחרונות – במיוחד בשל המבנה הפתוח הפופולארי שלו המתמזג בהרמוניה עם פינת האוכל והסלון.
דיירים רבים שוהים במטבח זמן רב, כל אחד בדרך החביבה עליו. יש מי שרוקחים מטעמים ואחרים אוכלים בתחומו או יושבים ליד הדלפק או לצד האי ומדסקסים עם יתר בני הבית על כוס קפה מדי בוקר ויש גם מי שבוחרים לארח במטבח עצמו.
המטבח העדכני זוכה להתייחסות עיצובית משמעותית, החל מהשימוש בחומרים מתקדמים ועד פיתוח דגמים מסוגננים בהתאמה אישית.
גופי תאורה למטבח אף הם מככבים בשלל ווריאציות כך שגם ברמה הטכנית וגם ברמה העיצובית ניתן לבסס תאורה למטבח שתשרת את הצרכים, תשדרג את הביצועים ותשיג את האווירה המבוקשת.
איך לתכנן תאורה למטבח?
חשוב להסתמך בתאורה למטבח על שלושת היסודות של תאורה לכל חלל באשר הוא: תאורה עילית היקפית כללית שנועדה להאיר שטח רחב ככל שניתן לצד תאורה ממוקדת מכוונת מטרה להארת אזור אסטרטגי נבחר ותאורת מבטא שמיועדת לצרכי הדשה של אלמנטים מסוימים.
בכל אחת מהקטגוריות של תאורה ניתן למצוא גופי תאורה למטבח הנושאים בשורה מעניינת, מפוסלים במגע אומן על ידי מעצבי העל הבינלאומיים בעולם התאורה ומותאמים גם לתנאים המאתגרים של המטבח בעמידות גבוהה בפני רטיבות.
מהן המגמות שכובשות כיום את זירת התאורה במטבח העכשווי ועל מה לשים דגש כאשר מאמצים אותן ומכניסים אותן למטבח הביתי?
בחירת גופי תאורה באמצעות חלוקת המטבח לאזורי משימה
מגמה רווחת היום בתכנון המטבח שמשפיעה על הבחירה בגופי תאורה היא של חלוקת המטבח לאזורי משימה כמו – משטח העבודה, התנור, הכיור ובעקבות כך התאמת גופי התאורה לפי האזורים הנבחרים: אורות שקועים מעל הכיריים או הכיור, תאורת מסלול מתחת לארונות המטבח, תליון מעל אזור הישיבה והאירוח וכדומה.
כתוצאה מכך אפשר להבחין גם בסגנונות שונים של גופי תאורה בחלל אחד שמייצרים ביניהם אינטראקציה ייחודית ולעיתים גם שוברים את האחידות במראה אסימטרי ולא פרופורציונאלי.
בבחירת גופי תאורה כדאי להתאים את גוף התאורה לכל אזור וכן לבחון האם הוא מספק את התאורה המקסימלית ולנסות גם להפחית צללים במיוחד באזורי המשימה – על ידי שימוש בתאורת LED ליניארית.
מומלץ גם לכוון תאורה לארונות במיוחד כאשר מדובר בארונות מחזית זכוכית או מדפים פתוחים – תאורה ממוקדת לעבר הארונות תורמת לעומק הוויזואלי.
תאורת קיר – אמנות קיר מאירת עיניים
תאורת הקיר במטבחים מוסיפה נופך קסום לכל מטבח, חוסכת במקום וגם מתפקד כאלמנט ויזואלי מסקרן ובעל עניין במרחב. ניתן לראות צמודי קיר בעיקר מוזהבים ומתכתיים המשתלבים היטב עם מטבחים מודרניים וכן אלמנטים מבטון ואבן המביאים ארציות חמה למטבח בטקסטורה טבעית, עצים מעובדים למטבחים כפריים יותר ובעלי קווים מפותלים ופיסוליים שנראים כמי שיוצרים צללית על הקיר. שילוב מנצח בין פונקציונאליות לאסתטיקה.
כשזכוכית וכדורים נפגשים נוצרים שילובים מרהיבים
הזכוכית נחשבת לחומר מעודן ואלגנטי בעל שקיפות ואפקט מרחף בחלל ותתאים במיוחד למטבחים צרים או צפופים. המגמה של גופי תאורה עם כדורים תלויים היורדים מעל האי במטבח צוברת תאוצה ומשקה גם שקט ורוגע וגם מוסיפה נגיעה של יוקרה בחלל.
השיק התעשייתי ברכות מחודשת
הטרנד התעשייתי אינו חדש אבל ניתן לראות שהוא מקבל עדנה חדשה ופוגש ערכות צבעים מעניינות כולל גוונים בהירים של קרם שמעניקים נוכחות רכה יותר לברזל התעשייתי שהתרגלנו לראות בשחור וכעת מופיע בצבעים פסטליים.
משחקים גיאומטריים עם גופי תאורה
הצורניות במטבח לא מפסיקה לתעתע בגופי תאורה למטבח בעלי זוויות ייחודיות, מלבנים, ריבועים, משולשים, קווים עדינים או מודגשים, תבניות חוזרות של מקורות אור שונים בגוף תאורה אחד יוצא דופן ובלתי שגרתי.